Schoolkriebels

De  laatste vakantieweek is ingegaan, nog maar  een paar dagen vrij en dan beginnen de basisscholen weer.  Vroeg opstaan en allemaal weer in het gareel… Vaders en moeders, grootouders, kinderen, juffen en meesters tellen massaal de laatste vakantiedagen af, ietwat somber misschien…maar hopelijk ook met een gevoel van nieuwsgierigheid en spanning voor wat het nieuwe schooljaar brengen zal.                                                         Deze week zullen meesters en juffen hun klaslokaal gaan inrichten. Terwijl  de stapels boeken en schriften geordend worden, de potloden geslepen en de tafelgroepjes worden neergezet, vraagt de leerkracht zich af  'hoe de klas zal worden dit schooljaar’.

En naarmate de week vordert, groeien de schoolkriebels bij de leerkracht.                                                                                                                               

Moeders en vaders zijn benieuwd naar de nieuwe klas en leerkracht van hun kind. Zij zullen misschien deze week  nog de laatste inkopen doen: ''Past de gymkleding nog? Is de broodtrommel nog netjes en heel? Is de opvang goed geregeld? Blijven we op hetzelfde sportclubje of is het tijd voor iets anders?"  Voor ouders is die eerste stap in het nieuwe schooljaar ook spannend.                                                        

En dan de kinderen zelf……zijn ze het spelen en de vrijheid al een beetje beu?  Misschien verlangen zij stiekem weer naar de structuur van het schoolse leven. De dagelijkse omgang met leeftijdsgenoten in en buiten de klas kan zo fijn zijn. En hoe is de nieuwe juf of meester?  Ook bij kinderen groeien de kriebels in de laatste vakantieweek.

 

 Voor mij start het nieuwe schooljaar ook met nieuwe voornemens en acties. Naast mijn nieuwe baan als intern begeleider op een basisschool in Schiedam, start ik mijn eigen praktijk 'Kansenrijk' waarin ik kinderen ga coachen en kinderyoga ga geven.  Ik heb er heel veel zin in, en terwijl  ik de lichte yogaruimte inricht, nemen bij mij ook de kriebels toe.   

Kriebels aan het begin van het nieuwe schooljaar, dat hebben we dus allemaal. Het betekent dat we verwachtingsvol en vol goede moed een nieuw schooljaar binnenwandelen. En dat we, ieder op eigen wijze, het beste beentje willen voorzetten.                                                                                                                                                             Allemaal willen we echter ook de rust en de opgedane energie van de vakantie vasthouden als we weer naar school gaan. De vrijheid en blijdschap in je broekzak meenemen als we weer in de waan van alledag leven -hoe moet dat toch ?- want we weten: ‘eenmaal in het gareel,  ligt de vakantie snel achter ons en zijn we het relaxte gevoel vergeten’.  En die kriebels hebben ook een waarschuwend karakter:  ze geven het einde aan van een ontspannen periode.

 

  En precies hierom heb ik dit blog geschreven. Voor we het weten hollen we weer van hot naar her en doen we 100 dingen tegelijk. En dat geldt ook voor kinderen, ze hebben tegenwoordig al snel een vol programma.  En dan heb ik het nog niet over de invloed van de sociale media, want die zorgt ook voor een lading prikkels. Voor je het doorhebt kan het lichaam uitgeput raken, doordat er te weinig rust wordt ingelast.  Maar de mens heeft rustmomenten nodig;  alleen in rust kan het lichaam zich weer opladen.                                                                                                                                                                   Vanaf 1  september begin ik met het geven van  kinderyoga. Ik ga kinderen leren hoe ze zich op een speelse en creatieve manier kunnen ontspannen en hierdoor een betere balans in hun lichaam kunnen ervaren. Naast dat yoga gezond is voor lichaam en geest, is het nog superleuk ook!   Wil je hier meer over weten? Kijk op mijn site www.kansenrijk.nl  en kom dit schooljaar naar de yogalessen voor kinderen.

Papa's, mama's, juffrouwen, meesters en kinderen:  heel veel plezier met de start van het nieuwe schooljaar. Moge al jullie dromen en wensen uitkomen! Probeer de rust en de opgedane energie in de vakantie af en toe op te roepen.

En….geniet van de kriebels.

 

 

Marijke